Verzorging
Een goede (dagelijkse) verzorging is van belang, een goed verzorgde hond heeft nu eenmaal minder kans om ziek te worden. Hieronder een aantal aandachtspunten specifiek voor de mopshond.
Reverse sneezing
Reverse sneezing betekent omgekeerd niezen. De hond gaat hierbij geforceerd door de neus inademen. Dit komt regelmatig voor bij de mopshond, bijvoorbeeld bij opwinding. Door de hond te laten slikken en- of de neusgaatjes even dicht te houden gaat het snel over.
Vacht
Een goede vachtverzorging bestaat uit regelmatig borstelen en kammen. Een mopshond verhaart nu eenmaal een heel jaar door met intervallen van extreme verharing. In deze periode breng ik de honden naar trimsalon Roos om ze te laten wassen en droog föhnen, waarbij de overtollige haren er worden uitgeblazen. Dit doe ik dan meestal 2 tot 3 keer achtereenvolgens met twee weken er tussen.
Neusrimpel
De neusrimpel wordt gevormd door een huidplooi en moet dagelijks schoongemaakt worden om irritaties te voorkomen. Dit kun je doen met waterdoekjes, zo natuurlijk mogelijk. Indien er alsnog irritatie of een wondje aanwezig is, maak ik de rimpel na elke wandeling schoon met een waterdoekje. Vervolgens dep ik het wondje dan 1 tot 2 maal daags met de Wondspray van de Silverlinde.
Ogen
De ogen moeten ook elke dag schoongemaakt worden, ook dit doe ik met een ongeparfumeerd waterdoekje. Omdat de mopshond bolle ogen kan hebben is het mogelijk dat er Pigmentery keratitis (PK) ontstaat. Dit zijn donkere vlekjes op het hoornvlies. Om dit te voorkomen gebruik ik zelf voor de mopshonden vitamine A zalf (AA retinol 15 10 gram), vooral als de zon veel schijnt (kijk voor gebruik op de bijsluiter). Deze zalf kun je bij de dierenarts kopen, maar ook via internet bestellen.
Oren
De oren moet je elke week nakijken en indien nodig schoonmaken als er te veel oorsmeer zit. Dit doe ik zelf met een waterdoekje. Indien de hond vaak aan zijn oren krabt of schud met zijn kop, kan hij last hebben van oorontsteking of oormijt. Ga dan naar de dierenarts.
Gebitsverzorging
Bij de mopshond staan de tanden en kiezen over het algemeen dicht op elkaar, in een kleine ruimte in de bek. Het is belangrijk dat je het gebit aan het einde van het eerste levensjaar goed laat nakijken, op nog bestaande melktanden en kiezen door de dierenarts. Deze moeten dan onder narcose verwijdert worden om voldoende ruimte te krijgen in de bek. Vervolgens is het belangrijk het gebit preventief schoon te houden om tandplak en steen te voorkomen. Hiervoor geef ik de hond zelf elke dag een kauw bot na het tweede rantsoen in de avond.
Voeten en Nagels
Controleer regelmatig tussen de tenen en onderaan de kussentjes van de poten. Hier kunnen steentjes en takjes tussen gaan zitten, waardoor er wondjes kunnen ontstaan. Indien een hond regelmatig op een harde ondergrond loopt slijten de nagels meestal vanzelf, behalve het zij- duimnageltje, dit moet je regelmatig bijknippen. Nagels die te lang zijn kunnen de hond hinderen en wondjes veroorzaken en moeten bijgeknipt worden. Let dan goed op dat je niet te ver knipt in het leven, dit kan vervelend bloeden. Je kunt voor deze handeling ook naar een Trimsalon of Dierenarts.